GRATTIS!

Den 31 mars är inte bara den 90:e dagen på året i den gregorianska kalendern utan det är även min käre svärfars födelsedag!
Så alla tillsammans i kör nu, HURRA HURRA HURRA HURRA! Grattis på födelsedagen bästa Edvard, hoppas du får en underbar dag!

Ps. Karin, om du tänker radio så säg till han innan i alla fall..

Kuala lumpur - Krabi Town

Back in Krabi town. Resan hit från Kuala lumpur var HEMSK! Nog att det aldrig är särskilt roligt med nattresorna här nere men denna var nog den värsta hittills. Bussen skulle gå från KL vid 23.00 och vi hade inhandlat chips, vatten, nötter och snus (finns två 7eleven i KL som säljer snus, billigare än hemma) för resan. Vi kom i alla fall iväg runt 24.00. Jag somnade och två timmar senare var de dags för första stoppet. Vad som vanligen brukar vara ett stopp på 20 minuter blev ett stopp på en timme. Jag var pigg som en lärka efteråt men började däcka av runt sju snåret på morgonen, men då. JA, då var de fan dags för passkontroll. In, ut, Sawadee kaa, tull, trängandes malayer, prat, prat, pass, stämpel- TACK!
Kunde äntligen återgå till min ljuva sömn innan nästa stopp Had Yai. Där var vi framme på två sekunder, eller så kändes det i alla fall.

Från Had Yai till Krabi skulle resan ta tre timmar. Inga tre timmar här inte, efter FEM timmar i en fullproppad minibuss, där en gammal man hade med sig en korgväska full med hönor som placerades på min fot var vi framme i Krabi.
Total resetid från dörr till dörr: 17 timmar

Denna gång har vi A/C i rummet. Jag njuter...
Att resa lite billigare..

Några tips om att resa billigt (gäller främst i Asien) :

 

Boka din resa direkt genom bolaget istället för att gå till en resebyrå.

Wikipedia är ett bra alternativ för att hitta de billigaste flygbolagen till just de landet ni ska.

Exempel på billiga flygbolag: Ryanair, Airasia, Finnair, Mr.jet, Easyjet, One two go..

 

Boka guesthouse/hotell/hostel när ni kommer fram.

Vill ni vara säkra på att ha ett billigt boende innan så gå in på hostelworld och leta reda på ett som passar er plånbok men boka inte där. Utan leta reda på numret till hostlet istället, ringa och boka (slipper man extra avgifterna på nätet)

 

Res med buss eller tåg inom landet.

Bussar och tåg går att boka genom olika resebyråer I den stad ni vill resa från och är hyfsat billiga men vill ni ha ett ännu billigare alternativ så åk till den lokala buss-/tågstationen och köp biljett där.

 

Ät på gatan.

Även om maten i de flesta restauranger är hyfsad billig så kan ett mål på gatan alternativt någon liten lokal restaurang kosta ca 10 kr per person. Vilket blir stora summor i slutändan som man kan lägga på annat kul.

 

Köp en vattenkokare!

Om ni reser en längre period, köp en stålvattenkokare som ni kan göra havregrynsgröt i på morgonen, mosa lite bananer och häll i lite mjölk så vips har ni en billig och supergod frukost (mycket godare än alla vita toast som serveras överallt i Asien)

 

Där har ni lite tips, kan ju alltid hoppas att de kommer till någon nytta. Och är det något ni undrar över (eller vill tillägga), tveka inte att skriva!

 

PS. Mina skolböcker som vi trodde var fast i nått ingetland mellan Sverige och Malaysia har faktiskt dykt upp. Så imorgon/idag (kl är 05.30) är det full fart till Thailands ambassad för att ansöka om två månaders visum sen blir det hämta böcker (tror även det finns lite äkta svenskt godis nedpackat) Kan inte bli bättre än så..

 

Skepp o hoj, här i Asien finns ingen oboy!

 

 

 

 


På vår gatan i stan...

Vi bor inte den “lyxiga” delen av Kuala lumpur som innefattar Hilton och heliumballonger. Utan där vi bor är det nästan tvärtom, eller precis tvärtom faktiskt. Vi bor där de hemlösa kastar flaskor på varandra, där det luktar bajs och där man träffar killar som heter Big Mike.

 

Så här I chinatown, Kuala lumpur träffar vi denna mystiska mörka man. Big Mike pratar med Peter, Facebooksadresser utbyts och kvällen rullar vidare..

 

Big Mike addar Peter på facebook under namnet Black video!! Säger det nått om vår bostadssituation?!


Konnichiwa!

Om man skulle fråga någon som inte är svensk hur en svensk ser ut skulle man nästan garanterat få svaret ”blond och blåögd såklart” Jag som är blåögd men inte ens i närheten av blond är alltså inte svensk enligt den större delen av världens befolkning. Det är nått jag fått talat om för mig många gånger här nere.

 

Här om veckan stannade en man mig på gatan och sa: ”Cómo estás?”

Jag svarade ”Jo jag mår bra tack men jag är inte spansk”

Mannen tittade förvirrat på mig och sa ”Nehe men du har ju svart hår?!”

Jag: ”Jo det har jag ju men jag har även blåa ögon, jag är faktiskt från Sverige”

Mannen som vid det här laget såg ännu mer förvirrad ut sa: ”Men svenskar är blonda?!”

Jag: ”hehe jo det är ganska vanligt men vi är inte alla det”

Mannen: ”Är du säker på att du inte är spansk?”

Jag skrattade lite och sa: ”jajjemän inte överhuvudtaget spansk faktiskt”

Mannen som började se lite irriterad ut fortsatte propsa: ”Men din mamma eller pappa då? Någon av dem måste ju vara spansk???”

Jag tog av mig solglasögonen visade mina vackra blå och sa snällt men bestämt ”Nej, varken min mamma, pappa, farmor, mormor, kusin eller ens bästa kompis är från Spanien faktiskt”

Mannen knallade surt vidare och ropade högt till mig ”Adiós”

 

Jag kan ändå dock ha en viss förståelse för de som tror jag spansk, polack, tysk eller från någon annat närbeläget europeiskt land och har efter 10 månader här nere blivit ganska van vid att folk frågar om jag verkligen är svensk. Men ibland blir även jag förvånad. Som när vi var på Lombok till exempel, jag hade precis stannat för att tanka moppen. Mannen hällde i en liter bensin i moppen, jag betalade och tackade för mig. Mannen tog emot pengarna och säger ”Arigato” Jag tappar hakan och viker mig dubbel av skratt. Herregud, inte fan ser jag japansk ut?! Mannen tittar lite nervöst på mig då jag knappt kan hålla moppen uppe för att jag skrattar så frenetiskt. Jag tar även denna gång av mig solglasögonen för att visa att jag inte alls ser japansk ut, överhuvudtaget!

”haha tack för den men jag är inte japan, jag är svensk” Mannen skämdes lite men började också småskratta lite..


Idag satt jag och kollade igenom mina gamla blogginlägg då jag hittade en bild på mig och Sanna. Så lite creed till bensinmannen för jag kan nog allt se vissa likheter.

 

 


Så nu ska jag sätta på mig kimonon för att gå ut och möta världen..

 

Sayonara!!


selamat ulang tahun

Ni trodde väl inte att ja skulle vara så elak att ja bara nämnde Peters födelsedag genom ett litet ps. Nej nej här kommer en resumé av gårdagen.

 

Dagen började med att Peter väckte mig?! Ja ja jag vet, jag borde ha varit uppe först, förberett kärleks frukost, borstat tänderna och gett honom en stor blöt puss. Problemet är bara att jag har kastat mig in i en ny vampyrbok som håller mig vaken till 5-6 på morgonen.Hur som helst, vi vaknade och gjorde oss redo för att äta frukost/lunch. Självklart fick mannen bestämma på hans dag och allt. Valet föll på indiskt så två chicken korma, naan bröd och 30 kronor senare var vi nöjda och belåtna. Jag som förra året bjöd på en hejdundrades överraskningsfest för P hade även detta år förberett en liten överraskning. Skillnaden detta år är att jag nu lever som fattig student (inte en överbetald undersköterska alltså ;) ) och P´s alla vänner är på andra sidan jorden. Men inte skulle vi deppa för det utan jag tog täten och P följde efter mot vad som skulle visa sig vara Bukit Bintang (ett stort köpcenter) På vägen stannade vi för vätskekontroll, P fick ett glas rödvin och jag tog mig en öl.

 

När vi var framme vid köpcentret bad jag Peter blunda och följa med mig till rulltrappan. Då kläcker hanåh va kul om brorsan skulle stå där uppe nu haha!hejsan tjena! sätt press på mig bara, jag som är så fattig just nu att jag blir förbannad över att man inte kan panta brukar här (och inte av miljöskäl denna gång). Vi fortsatte upp till våning fyra och där ”SUPRISE” Även om överraskningen inte var en Daniel Teider så var det inte långt i från. Utan där stod vi utanför Peters nya (dyra) favorit butik och jag viskade ömt i hans öra Du får köpa viiiiilken tröja du vill” samtidigt som jag torkade bort en lyckotår som sakta rullade nerför hans kind..

 

Så grattis ännu en gång min fina man, du är den bästa. Nu är du ett år visare men ser fortfarande inte ut som en dag över 20. Jag älskar dig!


Smell me!

Här nere i Asien har allt och alla väldigt speciella lukter.
Den första lukten som jag riktigt uppmärksammade när jag kom ner var lukten inne på 7eleven i Thailand. Där luktar de väldigt speciellt, går riktigt inte att förklara exakt hur men ni som har varit inne på ett 7eleven i Thailand vet vad jag menar.
Kuala lumpur luktar varmt avlopp, osande bajs helt enkelt. Inte överallt men precis där vi bor (slummen) luktar det extra mycket varmt bajs, men inne på IKEA luktade det svenskt. Nyklippt gräs, våt asfalt och köttbullar.
I chinatown bränner de kastanjer, den lukten gör att näshåret krullar sig och gömmer sig någonstans långt upp i tankehuset.
På vårat guesthouse luktar de svettig fotbollspelare blandat med något insektsmedel som säkert är jättenyttigt för hälsan.
På Bali luktar det saltvatten från alla surferdudes och rykande östrogen från alla partysugna 18 åriga tjejer.
I Saigon luktar det inget, för där är de nästan passivt agressiva när de kommer till städning av gatorna men om man letar sig ner till barbequegarden kan man ana en doft av ost och bacon.

På min gata i stan (göteborg) luktar det gammalt trägolv, nytvättade kläder och ostbricka.
I allafall i mina drömmar och de är just de lukterna jag saknar mest nu efter ännu en dag i ett stinkande Kuala lumpur.


Ps. ett stort fet grattis till mannen, myten, legenden: PETER TEIDER! bara ett år kvar till 30 hihi...<3 IKEA

Peter har länge tjatat om att han ska köpa ny klätterutrustning och idag tog han tag i saken. Vi började att göra oss i ordning här hemma när Peter kläcker världens bästa mening på länge "jag tror IKEA ligger nära klätterfabriken om du vill åka dit?!" OM JAG VILLE!!!!
Väl framme på IKEA var jag som ett litet barn. Vi började i IKEAs matshop, jag sprang runt, pekade på varor och skrek "PETER, PETER, PETER!!! TITTA SILL, Å PEPPARKAKOR, Å MJÖLKCHOKLAD, Å KNÄCKEBRÖD, BALLERINA, RIKTIGT KAFFE..." en norska som var där samtidigt tittade på mig med förstående blick och sa "Ja, det er alt heldige at vi skadinavier i Asien har IKEA, hva hadde vi gjort uten dem?!
I den stunden kände ja en samhörighet med henne, som om sverige och norge alltid hade varit en enad union. Vi log mot varandra ett kort ögonblick innan vi skiljdes åt för att spana vidare på de vackra varorna.

Jag fick köpa ett knäckebrödspaket sen sa Peter nej, man kan tydligen inte bära omkring på sill, choklad och ballerinakakor en hel dag i ett trettiogradigt Kuala lumpur.

Efter inhandladet var de dags för dagens höjdpunkt: Köttbullar! Jag som vid det här laget såg ut att träna inför vårruset sprang upp för rulltrappan och in i restaurangen. Och vet ni vad? inte nog med att jag fick köttbullar, potatis och gräddsås utan jag fick till och med LINGONSYLT. Lyckan var obeskrivlig.
Det här har varit en vacker dag, nu ska jag vila en stund framför simpsons och tugga på ett knäckebröd.
På väg till IKEA, lycklig som aldrig förr..
Hugger in...

Hela dagen efteråt gick ja runt med ett leende så här stort..

Kort från lördagen..
Hilton, Satay och Premiär!

Igår var vi på Hilton här i Kuala lumpur med ett stort gäng människor. De beställdes dyr alkohol och lektes med heliumballonger. Efter besöket efterfestade vi på vårat guesthouse till halv åtta i morse.. Jag har insett att jag inte är så himla posh faktiskt, jag passar bättre på en thaikudde med en stor singha i handen även om jag gärna leker "rik" i en timme eller två. Summering: ett störtskönt gäng och en super kul kväll/natt.

Nu ska jag ta mig ur vårat rum för andra gången idag (klockan är nu 20.20) för att springa ner till 7eleven och köpa snacks inför AIK´s premiärmatch som jag förhoppningsvis kommer kunna lyssna på om ca en timme. Ska även passa på att köpa kvällsmat som får bli chicken satay från gatuståndet utanför (ca 1 kr för ett grillspett och så lite jordnötssås på det)
Mumma... tredje dagen i rad, men så får man leva när man vill leka posh och gå på Hilton.

Nu hejar vi på AIK och sjunger vi ser hur solen stiger över råsunda för första gången 2010!

I had the time of my life...


Made in Malaysia

warning this text may contain adult language

HELVETE, SATAN, JÄVLAR, FAN, SKIT, RÖV, FUCK, AMÖBA och alla andra ord som har med ilska att göra.
Ja det var så det kändes att göra sin andra tatuering.
Den jag har på handleden kan hålla sig till bolibompa, med den nya snackar vi exorcisten.
Så mitt enda råd till er som tänkt tatuera foten någongång i framtiden är gör det inte, ALDRIG!
Men som man säger: Slutet gott, allting gott. Jag är GRYMT nöjd.
Vad tycker ni?


Welcome to my paradise..

Nej detta är ingen illusion, det är faktiskt en ordentligt blogginlägg på denna sida. Jag känner dock ingen skuld då jag har spenderat en månad med nått som inte borde få kallas internet.
Nu är vi i alla fall tillbaka bland brädorna på Bali, sista kvällen innan vi flyger tillbaka till Kuala lumpur.
Här kommer en resumé av månaden i Indonesien:

Stopp 1 Kuta, Bali.

Ett kärt återseende med våran Kalle inleder månaden. Vi dricker öl, skvallrar, är med om jordbävningar och försöker förstå varför det är så helvetes varmt. Skyller på ölen och mycket skolk från geografilektionerna då vi inser att vi faktiskt befinner oss rakt under ekvatorn.
Efter ett par dagar bland vad som säkert är alla världens resande lämnar vi Kuta för ett annat lite lugnare och mindre turistigt Kuta.

Stopp 2 Kuta, Lombok.

Ett propellerplan, luftgropar, två halv panikartade killar och en asgarvande Tebbe senare så landar vi på Lombok. Lombok, Lombok åh vackra Lombok. Jag har funnit mitt paradis på jorden. Vita stränder, öde, turkost vatten, ett helt galet skönt gäng och min egna lilla kattunge. Det är med gråten i ögonen som jag lämnar Shisha (katten) och resten av gänget för att har en romantisk gettaway med Peter.

Stopp 3 Gili trawangan, Gili islands

Här görs inte mycket, jag leter sköldpaddor hela dagarna och alla LOVAR att det har sett fler hundra stycken när de varit där. När Tebbe letar ser vi ungefär................................... NOLL . Tröstpriset blir ett akvarium på stranden med massa små söta sködpaddsbebisar. Fy skam den som ger sig ;)

Stopp 4 Kuta, Bali

Tillbaka på ruta ett. Det sista dagar består av shopping, god mat och massa farväl.

Så adjö mitt Paradis, du har varit en trogen vän och vi ses igen...


 


RSS 2.0