Fyra månder i Asien..

Idag har jag varit på rymmen i fyra månader. Tiden går sjukt snabbt när man är på andra sidan jorden. Samtidigt har jag hunnit uppleva så mycket. Äventyr, erfarenheter och minnen som jag kommer bära med mig resten av mitt liv. Tänkte sumera min resa lite kort...

Thailand, Månad 1

Låt:

Låten som spelades mest och näst intill hela tiden. På varje mysig strandkrog, på gatorna i bangkok och på Peters dator.


 

Bild:

Bland de mäktigaste upplevelser på resan så här långt..


 

Kambodja, Månad 2


Låt:

Spelades flitigt på The European i Siem Reap.


 

Bild:

Peter vad väldigt poppis bland ungarna i Siem Reap.


 

Vietnam, Månad 3


Låt:

 

Försöker ha en positiv inställning när jag söker jobb i en av världens 30 största städer, Saigon.

 

 

Bild:

Vi får besök från Sverige

 

Vietnam, Månad 4


Låt:

Vem vill inte vara The Galway girl?

 

Bild:

 

Har nog aldrig bowlat så mycket i hela mitt liv.


Ingen svensk nationalsång...

Då var det dags igen.. För att magen att börja strula alltså. I två dagar har den varit konstig nu och jag hoppas verkligen att de blir bättre inför nästa vecka eftersom vi åker då. Vore tråkigt att vara sjuk när vi antagligen bara kommer spendera några dagar i Halong bay. Så pga magen spenderas denna lördag i sängen med första twilight boken och en kopp te.

Ps. Ett jätte stort grattis till min fostersyster Malin som blev mamma till en liten Zander den 23 september.

Fart, fläng o flä...

ÄNTLIGEN! Nu är polisrapporten här, lite små saker som måste fixas men som det ser ut nu så lämnar vi HCMC på Måndag.  Idag har det sysslats med massa olika saker:

 • Kollat upp vart postkontoret ligger och vad de kostar att skicka hem saker.
 • Beställt fem skräddarsydda skjortor till Mr.Teider
 • Bowlat
 • Tagit kort (Sanna ville se lite bilder från HCMC så här kommer de)
Bakom kameran fanns Tebbe


Turistdistriktet


Husen är inte alltid raka men visst är de charmiga?!


Förbjudet för cyclo


En av nattklubbarna på De tham


Bananas


Chillar utanför affären


Tidningar..


 


Läs och lär..

Några fraser, uttryck eller ord som jag lärt mig på senaste:

Sawadee kaa - Hej, thai

Khap khun kha [kap kon ka] - tack, thai

Cam on [camön] - Tack, vietnamesiska

Tieng ang [ting anh] - Engelska?, vietnamesiska

Bao nhieu [bao nio] , Vad kostar det?, vietnamesiska

Tjoj oj - "Herregud", vietnamesiska

Aw kohn sheran [akon sheran] - Tack så mycket, Khmer

Joll kao moi [joll kao moj] - Skål (i glas), khmer

Åpen - snål/girig, Trollhättiska

Musik

Nu när det snart är dags att ge sig ut på vägen igen är det också dags för att förnya musiken i ipoden. Jag har lagt till lite irlänsk musik då melodierna och texterna gör mig lite extra glad. Jag är även lagt in Melissa Horns album eftersom jag blev inspererad av Thilda
Melissas sånger hade suttit som ett plåster när Peter var här nere och jag hemma i Sverige ("olyckliga" kärleksånger)
Men även om de är lite olyckligt och extremt kärleksinspererat så är det ändå rätt mysigt att skumpa omkring på vägarna till hennes låtar..
Så har ni lite tips på bra "skumparumpapåbuss" musik så är det bara att lämna en kommentar.

Förövrigt var vi och fönstershoppade idag, hittade en t-shirt som hade varit en perfekt julklapp åt en viss person om den hade funnits i rätt storlek. Kan ni gissa vem som skulle ha fått den?


Testar nått nytt..

Följ min blogg med bloglovin

YYYYYYYYYYYEEEEEEEEEEEEESSSSSSSSSSSS!

Yes, äntligen har vi fått vad som ser ut att vara raka besked angående polisrapporten. Uyen kom förbi idag och berättade att hon hade pratat med managern och han ska skicka rapporten idag, Underbart!
Så om 4-5 dagar lämnar vi antagligen HCMC, ska blir spännande att åka mot nya äventyr..

Det ser även ut som om vi kommer hem till Svedala tidigast i januari. Jobbigt att vara ifrån er alla där hemma, men jag njuter av varje sekund som jag får vara med om den där upplevelsen och bär er alltid med mig i mitt hjärta.

Bilden är tagen på min morgonpromenad.Endast kärlek...

Käre mor..
I måndags spelade AIK mot häcken och vann med två 2-0! (heja gnaget)
Även ÖIS vann sin match igår mot HBK. Det betyder att djurgårn ligger sist och AIK är serieledare.
Eftersom jag inte är hemma och kan reta dig så ska du veta att jag älskar dig så pass mycket att jag retar dig ända från Vietnam...


Vart ska vi åka?!

Så har ännu en helg gått. Tiden går alldeles för fort, jag har varit här nere i snart fyra månader. Just nu kämpar vi med att få polisrapporten från rånet så vi kan byta land. Känns som en oändlig process, ingen verkar veta vart man ska vända sig. Förhoppningsvis får vi tag på den inom 1-2 veckor. Vi har betalt månadshyran fram till den 22 september så de är trist om vi behöver stanna längre.

Måste bara påpeka en sak som jag nog glömt att skriva här då, såg min systers kommentar om att jag nu är arbetslös. Det stämmer inte riktigt. Jag valde att säga upp mig för att vi ville röra på oss och för att jag kommit in på högskolan nu till hösten. Kurserna har redan börjat men jag ligger lite efter då jag skickade in en sen anmälan. Just nu försöker jag förstå mig på skolans plattform och fundera ut vilka böcker jag behöver beställa ner hit. Jag har kommit in på två kurser, kategorisering och bemästrande (funktionshinder och handikapp) och individuella och sociala perspektiv (funktionshinder och handikapp). Har sökt fler kurser som jag hoppas att jag kommer in på för just nu studerar jag bara 50% och jag vill komma upp i 100%.
Så håll tummarna för mig.

Försöker också komma på vart vi ska åka här näst. Svårt att bestämma sig när man har runt tio underbara länder i "närheten". Kanske paddla kajak runt öarna i Halong bay, åka flotte på floderna i Laos, motorcykel semester bland djungeln i norra Thailand eller varför inte besöka kinesiska muren?!?! Många alternativ som snurrar runt i huvudet nu. Vad tycker ni? Ni kan väl kommentera vilken utav dessa platser ni tycker att vi ska åka till. Vem vet ni kanske blir våran slutgiltliga domare i detta öråd!


Alternativ 1: Halong Bay (Norra Vietnam)


Alternativ 2: Mekongfloden (Laos)


Alternativ 3: Chang Mai (Norra Thailand)


Alternativ 4: Kinesiska muren (Kina)

Alla bilder är lånade från google

Happy birthday...

Här kommer en svart/vit version av gårdagens kalas...


Kalas..

Aj, aj, aj.. Blev några öl för mycket igår. Huvudet värker och kroppen likaså. Vi bowlade igår och det borde ju säga nått om ens vanor när man vaknar upp med träningsvärk efter en bowlingrunda. Idag är det födelsedagskalas för Uyen som gäller. hipp hipp hurra!!

Fri som en fågel, men då är det som nånting ropar kom i mitt galna luffareblod.

Nu är jag en FRI kvinna. Jag sa upp mig idag, tålamodsburken hade helt enkelt runnit över.
Jag firar med Baileys och öl. Doris är också hämtat och fungerar än så länge, har lite problem med micken men förhoppningsvis löser Dr.Peter det åt mig.

Vi har även bytt rum på hotellet. Jag har ju hostat som en galning i fem veckor nu och inte vetat varför. Igår kväll upptäckte vi att det har regnat in och bildas mögel i rummet. Vi pratade med ägaren och fick flytta ner två våningar. Så nu håller vi tummarna att jag slutar hosta så jag slipper gå till farbror doktorn.

I helgen ska det firas födelsedag, fotograferas och njutas av den nyfunna ledigheten.

NU AR DET NOG!

Jaha nu har jag trottnat. Doris (min dator) flippar ur totalt. FEM ganger har jag formaterat henne sen i sondags. Idag aker hon in pa sjukhus, Peter skulle vara gullig nog och forsoka hitta en datordoktor nu nar jag ar pa jobbet.

Jobbet ar dessutom det sista stallet jag vill vara pa nu. I flera veckor har vi vantat pa polisrapporten som min chef skulle fixa fram. Idag ber jag Peter ringa och kolla da de har gatt over tiden. Han far svaret att han sjalv ska ringa till resorten (dar ingen talar engelska) Tack for den!
I mandags bad jag om att fa vara ledig nasta sondag (de star i kontraktet att man ska fa vara de om man sager till en vecka i forvag) Anledningen till att jag ville vara ledig ar att Uyen har fodelsedagskalas pa lordagkvall. Svaret jag far ar att de tycker att vi kan flytta festen. Jamenvisst varfor inte flytta en hel fest for att ni inte kan skaffa vikarier?!?!?!

Sa det kanske ar dags for "snalla Tebbe" att bli lite dum och kanske lamna landet.. Later som jag kommer bli en flykting pa rymmen men sa hemskt ar det inte. Ack, ve, pust och fasa... Snart ar de slut!

If I ever leave this world alive...

Jag är nyförälskad..
Förälskad i fält av gröna kullar, i små gröna män med konstiga hattar, i fyrklöver, underbar musik och pubar med namn som Murphys eller O´Gradys.
Jag är helt enkelt förälskad i Irland.
Om ni har sett filmen P.S I love you så vet ni precis vad jag pratar om. Har ni inte det så se den idag!
Här kommer ett smakprov från en av låtarna i filmen:


Ps. Doris har varit sjuk i ett par dagar nu. Hon blev frisk en snabbis i måndags men blev sjuk i tisdag igen. Nu håller vi tummarna att hon vill vara frisk och pigg.

Vardag, jobb och ledighet

Måndag igen då. Vardagen har verkligen tagit fäste här i Vietnam. Denna måndag är dock annorlunda, för imorgon börjar min första av två dagars ledighet.
Vad som ska göras under ledigheten har jag ingen aning om, men det får bli nått roligt och förhoppningsvis billigt alternativ.

Igår fyllde som sagt lilla mamma år och hälften av familjen hade kalas för henne. Min snälla syster tog med sin dator till mamma och vi pratade på skype. Väldigt mysigt att få se alla ungar och resten av familjen för den delen också. Lite svårt att höra vad som sades då min familj är ganska stor och alla är pratglada (inte som apan Therese då men nästan)

Idag står två lektioner på schemat. Tänkte att jag skulle berätta lite mer vad jag gör på jobbet så ni får lite mer insikt om hur det är att jobba här nere.
Varje vecka får jag ett sju dagars schema, där står det olika klassbenämningar och vilka böcker som ska användas. Varje enskild klass har en egen map där man kan se hur långt de har kommit och hur det går för eleverna.
Vi har olika klasser beroende på ålder och tidigare studier.

C-klass: Består av åldrarna 13 och uppåt. Den äldsta eleven jag har är runt 30 år. C-klasser använder sig av böcker som heter American cutting edge och finns i olika nivåer. I dessa klasser är det mycket grammatik och ganska avancerad engelska. Skulle nog jämnföra det med att lära ut svenska högstadie-elever.

EK-klass: Här är åldrarna från ca 9-14 år. Engelska nivån är ungefär som mellanstadie engelska om man jämför med sverige.

PK-klass: PK står för parent and kid, det betyder att eleverna ska ha med sina föräldrar på lektionen. Vilket de sällan har. Oftast är de ett par föräldrar som är med. Eleverna i de här klasserna är från 4-8 år ungefär. Här är det lätt engelska som lärs ut. Så som fäger, nr, djur och alfabetet.

Help-session: Här varierar eleverna och nivån på klassen. Här har jag elever som har något extra att träna på eller om de har missat många av de ordinarie lektioner.

Snart bär det av till skolan för två c-klasser, men först en kaffe och lite nöjessurfande.


Grattis mamma...

Idag fyller min lilla mamma år, så länge som jag kan minnas har hon alltid fyllt 18 år. Så är det även detta år, så ett STORT GRATTIS till min älskade mamma på 18-års dagen. Önskar jag kunde vara där och fira din dag med dig!

Mamma och jag i vintras.

Magen kurrar, kanske skulle äta lite kalkon...

Are you smarter than a 5th grader:
Deltagare: Kelly Pickler, va med i American idol.

Question: Budapest is the capital of?

Kelly: "I want to say say france, but I dont know if thats a country. So..... I´ll copy"

Progamledaren: "France is a country, but its NOT the right answer. The right answer is Hungary, like I´m hungry."

Kelly: What?! Hungry? I heard about Turkey, but hungry?"


Bild: kelliepickler.com

Så här är det att gå en mil i mina skor...

Det bästa med att vara Tebbe just nu:

 • Jag har makt! (de ingår någon osynlig maktmantel när man är "foriegn teacher")
 • Jag får lön den 10:e
 • Jag fyller år om mindre än en månad (maila så får ni mitt banknr ;) )
 • Jag fyller bara 24 (Peter trodde jag skulle fylla 25 fram tills två veckor sedan)
 • Köpte en ny väska här om dagen (toksnygg)
 • Mina solglasögon är fortfarande hela efter en månad (vet inte hur många par som förbrukats så här långt)
 • Jag är på andra sidan jorden (i värmen när regnet o rusket kommer till svedala)
Det sämsta med att vara Tebbe just nu:

 • Jag snorar
 • Jag hostar
 • Ont om pengar är det gott om
 • Jag saknar mina vänner och familj så det gör ont i hjärtat
 • Att jag inte pratar vietnamesiska (i en stad där nästan ingen pratar engelska)
 • Jag har extrem musiktorka

Låt dig inte luras..

trots att min nya favoritlåt är Beautiful med eminem så ska ni inte luras. Ge den ett försök...


Hörts och sagts under resan

Här kommer lite korta onödiga, roliga och allmänt korkade citat som sagt och hörts så här långt under resan:

"Båda mina länder hatar ditt land" (En lärare som berättar för en Amerikan om vart Frankrike och Kanada står när det gäller USA)
Saigon, Vietnam

"I saigon säljs 400 motorcyklar per dag"
Saigon, Vietnam

"Tourist" (De närmaste khmererna kom till att utala mitt namn"

Siem reap, sihanoukville, Kambodja.

"Jag har en tiokrona i röven" (blir lite fel när ja ska säga till Peter att de sitter fast en tiokrona på baksidan av låret)
Koh chang, Thailand.

"Jag gillar det! Jag kan vara blatten med hatten!" (Peter om att han utalar vietnamesiskt tack lite konstigt)
Saigon, Vietnam

"Peter: Hur går den där låten, jag älskar dig min lilla lilla?!?!?! Tebbe: Vad du är söt min kära lilla ponny? Peter: ne fy fan också" (Peter försöker vara gullig, men de går inte så bra)
Saigon, Vietnam

"Som hämd ska jag skriva om historien med tiokronan på min statusröv!" (Peter blir sur när ja publicerar storyn om ponnylåten på facebook, men det går inte så bra denna gång heller)
Saigon, Vietnam

"Oh my Buddha" (thaitjej i en bar som upprepar det 20 gånger och jag kan inte sluta skratta"
Koh tao, Thailand

"My name is Gman, you know?! Like the superhero!" (en av mina elever berättar historien bakom sitt engelska namn)
Saigon, Vietnam

"Do you wanna pay now or later?" (en personal på resorten, 10 minuter efter vi blivit rånade när jag beställt en kaffe)
Phan Tiet, Vietnam

X-cream

Just nu sitter vid på ett café. Peter pluggar och jag bloggar... Beställde nyss två cheeseburgare, dom var GIGANTISKA! Här kommer bildbevis...


I see your true colors...

You have to love Asia!

Tar tjuren vid hornen...

Att få ett sår att läka i Asien är som att bygga snögubbe i Göteborg, helt jävla omöjligt alltså. Solen måste dock tagit semester. Den tittar bara fram en stund på förmiddagen, så de borde vara lätt men icke sa nicke. Häromkvällen hade vi 24 grader?!?!?! Jag måste ha blivit bortskämd för tjocktröjan åkte på och en liten stund hakade jag nästan tänder.

Jag har legat hemma sen i lördags och försökt att bli av med min hosta utan vidare reslutat. Kroppen delar upp fokuseringen på såret och hostan så resultat är halvdant på båda ställen. Men idag är det dags för jobb igen, två lektioner ikväll. Ska även säga upp mig idag, har aldrig sagt upp mig förut så är lite nervös.

Jag har en månads uppsägningstid på Aston så att sluta på min födelsedag känns som en bra present till mig själv. Både jag och Peter känner att det är dags att röra på oss igen. Vi velar vi lite över vart nästa resa ska gå, men alternativen står mellan:

 • Kina
 • Motorcykelsemester i norra Thailand
 • Laos
Just nu lutar vi nog mest åt Laos, och tar resten efteråt. Jag vill ha strand, hav, rosa drinkar och massa galna äventyr.

RSS 2.0