Welcome once again.Oj nu har det hänt mycket sen sist jag skrev. Jag har blivit "frisk" magen gör bara ont lite då och då, vilket jag ser som ett gott tecken mot hur det har varit.


Vi har även bytt guesthouse, nu bor vi på European. Vilket är kanonbra, trivs hur bra som helst och vi har inga planer på att lämna Siem Reap på ett tag. Henrik som äger guesthouset är en pärla som hjälper oss med diverse saker. Vi har t.ex. fått ett kylskåp på rummet vilket underlättar hur mycket som helst. Sen har vi fått gratis frukost fram till tolv eftersom vi pluggar mest på nätterna. Just nu är det fullt här på vår fritidsgård (känns som om jag är tillbaka på gårn i Hallsta)


Vi har en granne från Colombia som heter Andrés. Han är riktigt flummig, en grej han gör är att fråga alla kvinnor han träffar om de vill gifta sig med honom. Inget kärleksbröllop. Utan bara resa runt i världen som två bästa vänner och på det sättet få massa fördelar. Vet inte riktigt om vi har samma åsikt om de ;) Sen har vi just nu en man som jobbar som frivillig här nere, Roy. Han kommer från England och har en romans med en kvinna på guesthouset mittemot. Sen har vi tre tjejer från london som ska resa runt i en månad ungefär. Sen har vi ett par från USA, Rachel och Chris, Rachel är från kina så det kommer precis därifrån. Chris är allergisk mot öl och kan därför bara dricka sprit, kommer mer till det senare. Sen har vi ju såklart Henrik och hans familj, Hans tjej Malen och hennes två döttrar, Den äldsta flickan bor här på heltid och världens energiknippe. Den lilla flickan bor hos sin mormor och morfar men är just nu på besök.. Sen bor det lite personal med sina familjer här.
 

Om vi inte är iväg på någon utflykt så hänger vi alla nere i baren. Där lyssnar vi på musik, spelar kort, äter alla Henriks goa grejer, dricker öl eller bara sitter och snackar skit.


Jag har hunnit med tre utflykter som är värda att bli nämda sen sist. Den första var när jag själv åkte ut till ett barnhem en dag när Peter pluggade. Där mötte jag Christian som är en kille från halmstad som jobbat där sedan 2005. Jag fick reda på mycket hur barnen i Kambodja har det och vad man kan göra. Det var hur fint som helst och alla barnen som var där var där frivilligt. Många utav av dem hade inga föräldrar och resten hade bara en förälder. Han berättade en historia om en familj där mamman var döende i AIDS och kom till honom med sina fyra flickor. Hon bad på sina bara knän att han skulle skriva på ett papper som gav barnhemmet vårdnaden om barnen när mamman gick bort. Det var nämligen så att hon misstänkte att hennes man annars skulle sälja dem vid gränsen och mycket riktigt när mamman gick bort gjorde pappan allt för att få behålla sina döttrar för att sälja dem. Han har till och med varit på barnhemmet några gånger och försökt hämta dem. Tjejerna går nu i skolan och bor alla tillsammans med tre andra tjejer och en vuxen i ett eget hus. De har fått varit i Norge på fotbollscup och är garanterade att bo där tills det fyller 18 år. Då får de hjälp med en lägenhet inne i stan och ett deltids jobb. I 1 ½ år efteråt har de ekonomiskt stöd och personalen hjälper dem med allt de behöver hjälp med.


Den andra utflykten var till marknaden här i Siem Reap, den var väldigt traditionell. Jag åkte dit med en svensk kvinna som heter Nina, hon bor i Malaysia och hade semester här i Kambodja några dagar. Den andra var nattmarknaden med Peter, väldigt mysigt. Vi ska nog ta fiskmassage* där någon kväll.


Sista utflykten är nog den som stått ut mest av dem i Kambodja hittills. Igår var Jag, Peter, Rachel, Chris, Nina, Henrik, Malen och hennes dotter på Khemerbröllop. Vi blev inbjudna till Malens kusins bröllop. Man gav 10 dollar i gåva så fick man dricka och äta så mycket som man ville. Jag var inte överförtjust i maten men hittade en dipp som var god att dippa kyckling i. Självklart ville jag vara trevlig så sa till Malen: " Vilken god dipp, vad är det?" Vilket jag skulle ha undvikit. Dipper bestod av rutten fisk och myror. Men jag lovar den var faktiskt god. ;)

Vi lärde oss Khemerdans och Chris som inte kunde dricka öl fick hålla sig till riswhiskey. Vilket betydde att han blev kanonfull och dansade extra mycket. Rachel tog tillfället i akt och fotograferade honom som aldrig förr. Han tyckte vi skulle fortsätta i baren kl 16.00 när vi kom hem. Om man skulle gå på toaletten vid bröllopet så fick man sig verkligen en inblick bakom kulisserna så att säga. Där jagade pojkar ett gäng höns. De sprang efter med en klubba och försökte fånga dagens mat. Efteråt satt dem och plockade kycklingen och rengjorde tarmarna till korv. Efter rengöringen skickades kycklingen upp på skärbrädan. Där delades den upp i bitar sen kastades de ner i en gryta bredvid vårt bord. Tio minuter senare stod de kycklingsoppa på vårt bord.


Det "vardagliga" som händer är det samma som sist: massa plugg för Peter, Matte för mig (Väntar på betyget i Social omsorg också) och bus med barnen som hänger här på gården. Och självklart skrivs detta från fritidsgårn aka European Guesthouse, Siem Reap, Cambodia, Asia.


*Fiskmassage: Man stoppar ner fötterna i ett kar med fiskar. Där äter fiskarna upp all din döda hud och efteråt får man en insmörjning av fötterna i någon slags olja.


Bilder kommer komma upp när jag har bättre internet uppkoppling.


Siem Reap

Tänkte försöka uppdatera er där hemma lite om vad som hänt den senaste tiden. Jag har varit sjuk, väldigt mycket. Ena dagen är magen bra och inte andra. Blir det inte bättre snart så får jag gå till farbror doktor eftersom Peters pappa åkte på sarmonella på Koh Samui. Jag har även varit hos tandläkaren och lagat hela min mun, vilket gick på 7200 bath och är ca 1700 kr. För lagning av sex tänder, vilka två utav av dem var sönder. Så tips, om ni ska till Thailand försök klämma in ett besök hos tandläkaren priserna skiljer sig enormt mot hemma i Sverige.

Vi har ju som jag sagt tidigare kommit till Kambodja. Har inte hunnit sett nått av Siem reap ännu, låg med magen hela dagen igår och nu är det ju bara "morgon" här. Eller rättare sagt det är lunch men Peter ligger fortfarande och snarkar så vi får kalla de morgon. Tror ägaren av vårat guesthouse på Koh chang tyckte Peter var lite halv konstig när han kom vid tre tiden på dagen och sa good morning.
Vi har tittat runt lite på hus och lägenheter här i Kambodja då de är extremt billigt och vi fick tre månaders visum för 300 kr. En redbull 33cl kostar ca 2 kr och en limpa cigg i kostar 35 kr. Maten är dock lite dyrare och boende likaså men fortfarande väldigt billigt. Vi får betala 6 dollar per natt där vi bor nu vilket är väldigt billigt. Det krångliga med Kambodja är att de har två valutor, dollar och riel.  Vilket gör allt lite svårare när du betalar med dollar och får växel i riel och ska försöka räkna om allt. Men det kommer nog in i hjärnan snart och jag får se det som lite extra träning för på måndag börjar min Mattekurs.

Ett måste här i Siem reap är ju alla tempel. Ni har säkert hört talas om Angkor Wat som ligger här. Tror vi kommer ta en dag och gå upp lite extra tidigt för att åka till templen och se soluppgången. Dock så måste jag ju erkänna att tempel är inte de som lockar mest på min resa, jag vill ha lite äventyr så tänkte försöka ta mig till någon krokodilfarm här i Kambodja och hälsa på. Sen så ser jag ju lite extra framemot att åka flod i Laos (tack Sanna för tipset)
Så för att sumera det hela om vad som händer i Peter och Tebbes liv just nu så är det mycket plugg för Peter, mycket sjukdom för mig, sol igen och framtida äventyr.


Vi lever...

Nu var det ett tag sen de skrev något här och ingen sill jäkel fick vi heller. Vad har hänt sen sist då? Jo midsommar firades på ett ganska ovanligt sätt med presenter, nubbevisor, midsommarkransar och ett tokregnigt Thailand.
Nu har vi lämnat Thailand för vad som än så länge verkar mer regnigt, Välkomna till Kambodja. Vi befinner oss just nu i Siem Reap. Kom fram ganska sent och är totalt slut efter en 12 timmars lång resa så denna blogg blir en kortis så ni vet att vi lever i allafall.

Snabba uppdateringar:

Skällt ut en engelsman för att han gav en apa en brinnande cigg och öl

Blivit biten av samma Apa

Gosat med en mycket sötare apa än apa nr 1

De var allt för denna gången.
Över och ut

Silltävling...

Okej, då var de dags för ännu en tävling. Midsommar börjar närma sig och vi börjar känna suget i gommen. Den som lyckas få ner en sillburk till oss här nere innan fredag kommer få en fet överraskning när vi kommer hem. De topphemliga priset! VI önskar alla deltagande lycka till och kollar förväntansfull "postlådan" varje dag.

Sillen skickas till:

Peter Teider and Therese Bergquist room 6
Island lodge
White sands beach
8/17 Moo 4, Koh Chang
Trat province
Thailand 23170


Bilden från: http://magazin24.se

Elefantbad

Jag vet inte vart jag ska börja. Haft en mäktig dag, började med slöväntan på Peter och frukost. Efter inte alls lika goda ägg som igår drog vi i alla fall iväg mot elefanterna.
 Vi mötte Rambo, en 35 årig elefant och de var kärlek vid första ögonkastet. Rambo levde upp till sitt stora namn med säkert en fyra tons kropp. Vi valde två timmar trekking vilket innebar att vi även skulle få bada med honom. Fantasin började verka och jag såg oss i den vingliga stolen på Rambos rygg vadandes genom en å i en slingrig djungel. Ack så fel ja hade.

Väl framme vid viloplatsen ber vår elefantchaufför oss stiga av. Vi hoppar av och han monterar ner den vingliga stolen från ryggen och säger åt mig att hoppa upp bakom öronen. Jag trodde han skojjade men de visa sig vara att bara hoppa upp. Peter likaså bakom. Fick lite korta instruktioner om hur jag skulle göra för att få ner Rambo i vattnet. Och jag säger bara: Jag vet vad jag ska extraknäcka som om jag skulle få dåligt med pengar någon gång, vilken jäkla elefantchaffis till tjej. Väl nere i vattnet var de en obeskrivlig känsla. Jag och Peter ligger i en liten sjö som bildas av bergsvatten och tumlar runt med en elefant. För det var precis det vi gjorde, han dök, snurrade och stegrade.

Ett minne jag kommer bära med mig för resten av mitt liv. Jag är så tacksam att jag får uppleva de saker jag upplever här nere. Och så här långt så var de här klart det bästa och då inser jag att de är månader kvar av oupptäckta upplevelser. Och då ni där hemma, ler jag lite extra mycket och önskar ni var här och fick dela det här med mig. Love you all my small Changs (elefant på thai) in Sweden.


Elefanter o frukost

Äntligen har jag fått liv i Peter. Försökte väcka honom vid nio i morse och nu när klockan snart är tolv behagar han att kliva upp. Jag ska inte låta allt för sur för jag passade också på att slumra till några extra gånger där emellan. Men ack vilka konstiga drömmar jag haft. Speciellt om Sara och Sanna, ni kommer tro ja är knäpp.

Idag står kanske elefant trekking på schemat om vi lyckas få gå med dem vi vill. Håll tummarna, nu blir de en sån där asiatisk frukost (Frukost här nere består av ett varmt mål mat) Men all creed till vissa av ställena som försöker knåpa ihop en västerländsk frukost alá bacon, toast, the, smör och sylt. Ca 80 Bath för en sådan vilket är ca 18kr, helt okej.


ö i öster

Så välkomna till Koh Chang mina ärade läsare. Ni har kommit till en ö som egentligen är ett stort berg i havet. På höjden har vi en mäktig djungel och runt om ön finns vita stränder, vissa med döda människor. (vilket inte är helt sant men vi låter resten vara osagt Andreas) 
 

Här på Koh Chang kommer ni få ta del av studier, sol, kanske lite elefant trekking eller varför inte ett dopp med delfiner. To be countinued           
bild från http://www.koh-chang.ch

so far...

Nu ska jag forsoka sumera lite vad om hant har nere hittills. vi far se hur jag lyckas med det. ni for ursakta att de tre sista bokstaverna i varat svenska alfabet inte finns med.
Borjade mina forsta dagar pa Koh Samui, hela peters familj och Mackan var dar och valkomnade mig. Hade nagra underbara dagar i solen. badade massor och bara njot.
Jag och Peter bestamde oss for att ha lite ensamtid och drog vidare till Koh Tao. Vi bodde grymt mysigt precis vid stranden och traffade ett trevligt par fran Canada som aven var vara grannar. jag gillade Koh tao men priserna skilde mycket fran Koh Samui och maste nog saga att jag gillade Samui lite mer. Efter fem dagar pa koh tao tog vi en 12 timmars resa til Bangkok. Bangkok ar galet pa alla satt och vis. Folk drar i en, skriker och forsoker fa en att spendera sina pengar pa alla satt och vis. Vi bor pa en sidogata till ett stort turiststrak men de ar jatte lugnt och skont.

Har haft oturen att fa krasslig mage de senaste dagarna och mycket annat som hant som gjort att mitt humor inte varit pa topp. Idag var nog pricken over i som fick bagaren att rinna over. Vi satt vid ett gatustand och at frukost, regnet oste ner och jag tittar upp. Ovanfor Peters huvud har de bildas en gigantisk pol av vatten pa plasten. Jag mobbar honom lite och leker med tanken om vad som skulle handa om de brast. sjalvklart brister de tva minuter senare, peter ar snabbare an blixten o flyger upp med sin ananasshake och jag hinner inte med och blir dyblot. sa bangkok soo far isnt my favorite hehe. men men snart drar vi vidare och jag far njuta av lite frasch luft igen.

saknar er alla dar hemma natt sa otroligt och skulle ge allt for att fa dela in resa med er. Alskar er.

bangkok again

bangkok again. Nu ar jag tillbaka har, har varit pa koh samui o koh tao nagra dagar. blir en kort uppdatering for de ar snart dags for krubb.
1. Peters far har fatt sarmonella
2. Peters bror aker till norge
3. Jag har haft sonder mig mobil
4. Livet ar underbart men saknar alla dar hemma enormt.

ska se till att uppdatera ordentligt innan vi drar vidare till kambodia.

Sist av allt vill jag tillangna denna blogg till Pia. Sa manga ar vi har spenderat julen ihop nu. Kommer sakna dig natt sa otroligt mina tankar gar ut till er Mattias. Hela familjen.
Vila i frid.

RSS 2.0